Wij zijn met vakantie van 13 tot 20 Juli. Bestellingen worden na de 20ste verzonden.
Ga naar de inhoud

De geschiedenis van Zeeuwse knop sieraden

Zeeuwse knop sieraden zijn een unieke en stijlvolle manier om een wat Nederlands erfgoed aan je outfit toe te voegen. De sieraden, die zijn ontworpen met de karakteristieke, ronde knopen die typisch zijn voor de provincie Zeeland, zijn een echt mode-icoon geworden en bieden een mooie manier om je verbondenheid met Nederland uit te drukken. In dit artikel bespreken we wat Zeeuwse knop sieraden zijn en waarom ze zo speciaal zijn.

Geschiedenis van de Zeeuwse knop

Zeeuwse knopen zijn al eeuwenoud en werden oorspronkelijk gebruikt als opgespelde decoratie voor kleding. De knop werden handgemaakt uit metaal door Nederlandse edelsmeden. Zeeuwse knopen zijn in de loop der tijd een symbool geworden voor de unieke cultuur en geschiedenis van Zeeland en staan nog steeds bekend om hun mooie ontwerpen en degelijke kwaliteit.

Het decoratieve Zeeuwse knopje werd als eerste gedragen door mannen uit de zeventiende eeuw als knoop op hun hemd of jas, en later gingen ook vrouwen de Zeeuwse knop dragen als een broche of mutsspeld. De Zeeuwse knop was toendertijd een waar statussymbool gemaakt van zilver of goud. Hoe groter de Zeeuwse knop was, hoe meer status de drager had.

De Zeeuwse knop werd oorspronkelijk niet alleen in Zeeland gedragen, maar ook in andere streken die er hun eigen versieringen aan toevoegden. Daarnaast werd de Zeeuwse knop buiten Nederland verspreid en gedragen in Noord-Duitsland en Scandinavië waar ze via handelsroutes en zeevaart terecht is gekomen. In Engeland was het in het einde van de 19de eeuw zelfs een ware trend om Nederlandse streeksieraden te dragen.

In het einde van de 19de eeuw nam het dragen van traditionele klederdracht echter af, waardoor ook het dragen van de Zeeuwse knop afnam, behalve in Zeeland waar de mensen nog relatief lang streekkleding bleven dragen. Hierdoor werd de knop, die dus eerst door heel Nederland werd gedragen, omgedoopt tot het Zeeuwse knopje en staat het tegenwoordig symbool voor Zeeland.

De Zeeuwse knop verwerkt in sieraden

Deze populaire knopen zijn nu beschikbaar in de vorm van sieraden, zoals halskettingen, armbanden, oorbellen en broches. Zeeuwse knop sieraden zijn een leuke manier om de traditie en cultuur van Zeeland te eren en bieden een unieke touch aan je outfit. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en ontwerpen, van rustieke, natuurlijke tinten tot opvallende, moderne stijlen.

Traditionele Zeeuwse knop sieraden

Zeeuwse knop sieraden werden door de meeste mensen gedragen in zilver of zilverkleurig metaal omdat dit toegankelijker en betaalbaarder was dan goud. Daarnaast werd in de traditionele Zeeuwse klederdracht het Zeeuwse knopje vaak gecombineerd in sieraden met bloedkoralen. Bekijk hieronder onze Zeeuwse knop sieraden die zijn geïnspireerd op de Zeeuwse klederdracht met een authentieke uitstraling.

Moderne Zeeuwse sieraden

Wij vinden het prachtig om traditionele sieraden nieuw leven in te blazen door ze uit te brengen in een moderne en eigentijdse stijl. De prachtige 14 karaats vergulde Zeeuwse knop sieraden zijn minimalistisch en elegant. Je kunt ze combineren met mooie en stijlvolle outfits en zo subtiel te verwijzen naar de rijke geschiedenis van de Zeeuwse klederdracht.

Wij houden van Zeeland en de traditionele Zeeuwse klederdracht en snappen helemaal dat het Zeeuwse knopje zo populair is. Ben je benieuwd naar onze complete Zeeuwse knop collectie, met kettingen, oorbellen, sleutelhangers en manchetknopen? Bekijk deze dan in onze webshop.