Meteen naar de inhoud

Wat is zirkonia en hoe gebruiken we het voor sieraden?

Zirkonia is een synthetische edelsteen die een populaire keuze is voor sieradenontwerpers. Het in een laboratorium gemaakte kristal lijkt qua uiterlijk sterk op een diamant, waardoor het een betaalbaar en veelzijdig alternatief is voor traditionele edelstenen. In deze blogpost gaan we dieper in op wat Zirkonia voor materiaal is, de geschiedenis van Zirkonia en hoe het wordt toegepast in sieraden.

Wat is zirkonia?

Zirkonia wordt in het laboratorium gemaakt van de stof zirkoniumoxide. Eest wordt de stof gesmolten waarna het vervolgens afkoelt tot een kristallijne vorm. Het werd voor het eerst ontdekt in 1937 door Duitse mineralogen, maar pas in de jaren 70 werd het populair in sieradenontwerpen. Zirkonia is een zeer heldere steen die zeer sprankelend is, waardoor het een populaire keuze is voor het ontwerpen van sieraden. Het kan in verschillende kleuren worden gemaakt, waaronder helder, roze, geel en blauw. Zirkonia is een duurzame steen die bestand is tegen afbrokkelen en barsten, en heeft een hardheid van 8,5 op de schaal van Mohs, wat het zeer krasbestendig maakt.

De geschiedenis van Zirkonia

Het werd oorspronkelijk gebruikt als vervangingsmiddel voor diamant in industriële toepassingen, maar werd uiteindelijk door sieraden ontwerpers overgenomen als een goedkoper alternatief voor diamanten. In de jaren zeventig groeide de populariteit van Zirkonia snel toen het overal verkrijgbaar en betaalbaar werd. Sieradenontwerpers begonnen de steen te gebruiken in een breed scala aan ontwerpen, van verlovingsringen tot oorbellen en kettingen.

Tegenwoordig is Zirkonia een van de meest populaire keuzes voor sieradenontwerpers vanwege de betaalbaarheid, veelzijdigheid en esthetische aantrekkingskracht. De synthetische steen kan in grote hoeveelheden worden geproduceerd in een breed scala aan kleuren en vormen. Daarnaast is de steen krasbestendig waardoor het een duurzame keuze is voor betaalbare sieraden die wel lang mooi blijven.

Zirkonia in sieradenontwerpen

Zirkonia is een populaire keuze voor juweelontwerpers die het uiterlijk van een diamant willen zonder de hoge kosten. Zirkonia kan in een breed scala aan kleuren en vormen worden gemaakt, waardoor er eindeloze mogelijkheden zijn in het ontwerpen van sieraden. Zirkonia wordt vaak gebruikt in verlovingsringen omdat het eruitziet als een diamant, maar dus veel goedkoper is. Wist je dat je met het blote oog het verschil tussen een Zirkonia steen en een echte diamant niet eens kunt zien? Je ziet de steen ook veel in kettingen, armbanden en oorbellen vanwege de duurzaamheid en betaalbaarheid.

Zirkonia wordt geslepen en gepolijst met behulp van diamantgereedschappen om de gewenste vorm en grootte te creëren. Het wordt op dezelfde manier gezet als andere edelstenen, met behulp van tanden of randen om de steen op zijn plaats te houden. De steen is gemakkelijk te verzorgen en te onderhouden en kan worden schoongemaakt met warm water en milde zeep.

Conclusie

Kortom, Zirkonia is een synthetische edelsteen die qua uiterlijk sterk lijkt op een diamant, maar veel goedkoper is. Het heeft een lange geschiedenis van gebruik in industriële toepassingen en in sieradenontwerpen, en is tegenwoordig een populaire keuze voor sieradenontwerpers vanwege zijn betaalbaarheid, veelzijdigheid en duurzaamheid. Of het nu wordt gebruikt in verlovingsringen, oorbellen, kettingen of armbanden, Zirkonia is een uitstekende optie voor diegenen die het uiterlijk van een diamant willen zonder de hoge kosten.

Ben je op zoek naar een mooie armband met Zirkonia? Bekijk dan hieronder het nieuwste ontwerp in onze Essential armbanden collectie met meerdere mooie Zirkonia steentjes.